2012.12.15. 12:57 too damn pretty to die

Felbasz, mi történik az országban? Betelt a pohár a tandíjjal? Hallatni akarod a hangod? Az utcára vonulni nem elég.

Az alap gondolatunk, hogy az összes politikus köcsög, hogy hazudnak, és leginkább magukat képviselik. Hogy a politika ocsmány, a pártok meg aztán főleg maradjanak távol a tüntetésünktől. Persze, nyilván senki nem akar egy levegőt szívni szanyitiborokkal, meg Societas transzparens alatt skandálni, de azt fel kellene ismerni, hogy ha a politikát távoli gonosz mumusként kezeljük, akkor továbbra is inkompetens populisták fognak dönteni a fejünk felett.

t2.jpgFotó: hvg.hu

Mit lehet elérni a tüntetéssel? Az utóbbi időben túl sokat nem: a hatalom hadd tüntessenek, majd megunják, és hazamennek hozzáállása nem sok eredményt szül, esetleg a híradók két bulvárhír közt megemlítik a dolgot, a fotelban ülő választópolgár meg legyint egyet, hogy megint elégedetlenkedik pár semmirekellő.

Ha nagyon kitartóan, nagyon sokan csináljuk, és a csillagok is úgy állnak, akkor esetleg valamelyik kormányszóvivőbohóc behazudja (dec 6: Döntött a kormány a jövő évi keretszámokról (fidesz.hu!), dec 13: Még nem döntöttek a keretszámokról), hogy soha nem is volt döntés 10480 finanszírozott helyről, valójában még dolgozik rajta a kormány, aztán nagyvonalúan felemelik húszezerre. Vagy 15-re. Jövőre meg persze darálnak tovább. Ennyit akarsz elérni?

Ha azt akarod, hogy normálisan működjön ez az ország, ha azt akarod, hogy képviselve legyél, ezt magadnak kell megtenned. Nem csak a magánéleteddel kell többé foglalkoznod, hanem fel kell vállalni egy kényelmetlenséget: a közügyeket.

Kimenni tüntetni, kifejezni a véleményed jó lépés. De ne állj meg ennyinél. 

1. Tájékozódj!

Tudtad például, hogy az elmúlt egy-másfél évben soktíz- és százezren tüntettek szerte Európában, Athéntól Londonig, Rómában, fél Spanyolországban, többségében hasonló problémákkal harcoló fiatalok? 

Ne a TV-híradókat nézd persze, abból azt tudod meg, hányan haltak meg ma brutálisan, melyik celebnek van új pasija, és nagyon, nagyon ritkán közvetítenek valami aktuálpolitika csörtét, erősen elbagatellizálva. A netes híroldalakon sokkal jobb a helyzet, egy-kettő átfutását beiktatva a napi rutinodba máris sokkal jobban képben leszel, nem csak szóbeszédekből fogod tudni, mi történik éppen az világban. Feszültséglevezetésként a rengeteg közéleti blogban erős véleményeket és megmondásokat is találsz.

2. Legyen véleményed!

Nem attól vagy jobb- vagy baloldali, hogy melyik pártra szavazol. Lehet egy értékrended a világról, véleményed, milyen lenne a jó társadalmi berendezkedés, hogyan kéne működnie a gazdaságnak, akkor is, ha nem vagy társadalomtudós vagy közgazdász. Mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön? Vagy aki felküzdötte magát a csúcsra, az megérdemli, jobb ember? Te döntöd, el mit gondolsz erről, nem a pártod.

3. Ne dőlj be!

Függetlenül attól, hogy Fidesz vagy MSZP megmondásról van szó, - főleg ellenzékben és kampányban - azt fogják mondani, amit hallani akarsz. Azt mondta Orbán négy éve, hogy fújj tandíj, azt mondja most az MSZP, hogy kevesebb lopást, azt mondja a Bajnai, hogy szolidaritást. Hazudnak. Ha a jövőnket akarjuk felépíteni, ne a múlt cukrosbácsijaihoz szaladjunk, akik már annyiszor átvertek minket.

4. Szerveződj!

Beszélgess a barátaiddal politikáról! Miért lenne gáz? Fontosabb, mint hogy ki nyeri a holnapi spanyol döntőt. Akivel egyetértetek, álljatok össze! Győzzetek meg másokat, vitázzatok! Ez többről szól, mint a tandíj.

5. Lépj be egy pártba!

Komolyan. Vagy alapítsatok újat, ha nem találtok olyat, amivel egyetértetek. Ne a Fideszbe, MSZP-be, Bajnaiba persze. Leszámítva ezeket a régi rablóbandákat, a pártok nem arról szólnak, hogy egy maffia hatalmat akar szerezni és szétlopni az országot, hanem egyszerűen emberek csoportjai, akik hasonlóan gondolkodnak, hasonló megoldásokat akarnak a közös problémákra. A pártok a demokratikus játszma csapatai. Sokkal könnyebb több ezer emberrel melletted elérni valamit, mint egyedül. Még ha csinálunk is egy forradalmat, valakinek utána el kell vezetni az országot: ha nem akarod, hogy ezt megint a fejed felett tegyék önzetlen üzletemberek, most csatlakozz!

Ajánlom a 4K!-t, ha ilyesmiket akarsz: 
http://negyedikkoztarsasag.hu/mitakarunk

A bejegyzés trackback címe:

https://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/api/trackback/id/tr34965579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása